Vormingen

Op deze pagina vind je het overzicht van opleidingen en vorming georganiseerd door het Netwerk en andere organisaties.

Aan het aanbod vorming op maat wordt momenteel gewerkt, we hopen dit spoedig op de website aan te vullen. Voor een vorming op maat kan je contact met ons opnemen via info@npzl.be.

De vormingsbrochure van 201kan je openen door hier te klikken.

Als je je inschrijft voor een vorming georganiseerd door het Netwerk Palliatieve Zorg Limburg, gelden de annulatievoorwaarden.

Vormingen die georganiseerd worden door de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen, kan je via deze link terugvinden.

georganiseerd door Netwerk Palliatieve Zorg Limburg
georganiseerd door andere organisatie

Postgraduaat palliatieve zorg start 3 oktober 2019

Organisatie

UC Leuven-Limburg

Inhoud

Zorgen voor palliatieve patiënten is mensen nabij zijn in een zeer intieme en kwetsbare periode aan het einde van het leven. Het betekent omgaan met lichamelijke ongemakken van patiënten, met intense gevoelens, naastbestaanden en existentiële vragen. Het betekent ook voelen wat de impact hiervan is op jezelf en wie je bent als zorgverlener in palliatieve zorg.

Meer info vind je hier

Avondsymposium: Contextuele begeleiding. Thema bemiddeling bij families in palliatieve situaties start 21 mei 2019
Nog 48 plaats(en) vrij.

Organisatie

Netwerk Palliatieve Zorg Limburg

Doelgroep

Verpleegkundigen, psychologen, artsen, leerkrachten, vrijwilligers, zorgkundigen, kinesisten, apothekers,... en alle andere geïnteresseerden.

Inhoud

Vorige keer krijgen we de inleiding in de contextuele zorg, met aandacht voor o.a. de balans van 'geven en nemen' en onderlinge loyaliteiten, in gewone thuis situaties, maar ook in wanneer er iemand in het gezin ziek is of in een crisissituatie...

Vandaag zoemen we in op situaties waar de balans van geven en nemen uit evenwict is, waar communicatie moeilijk verloopt of waar loyaliteiten die voor jezelf erg sterk zijn, door anderen niet worden begrepen. Dan hebben we soms nood aan iemand die ons helpt, iemand die bemiddelt tussen verschillende partijen. Hoe gaan we om met meerzijdige partijdigheid? Wat betekent het precies?

Voor de flyer: klik hier

Attestering

Aanwezigheidsattest. Accreditering voor artsen en kinesisten is aangevraagd.

Data

Dinsdag 21 mei 2019

van 20u00-22u00

Inschrijving

Online inschrijven


Locatie

CC Palethe

Jeugdlaan

3900 Overpelt

Kostprijs

25 euro

Informatie

Liesbet Muermans 

011 81 94 72

liesbet.muermans@npzl.be

Contextuele benadering in palliatieve zorg: parentificatie start 28 maart 2019
Nog 0 plaats(en) vrij.

Organisatie

Netwerk Palliatieve Zorg Limburg

Doelgroep

Artsen, verpleegkundigen, psychologen, pastores, moreel consulenten, sociaal werkers, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, vrijwilligers,... met werkervaring in palliatieve zorg.

Doelstellingen Inhoud Een palliatief ziekteproces brengt familierelaties in beweging. Bepaalde familiethema's en -geschiedenissen komen uitdrukkelijk of onzichtbaar naar boven. Soms werkt dit verbindend binnen families, soms loopt het moeilijk. Hoe kunnen we processen die zich afspelen in deze families begrijpen? Hoe beïnvloedt dit ons als hulpverlener? En hoe kunnen wij hier als hulpverlener in ondersteunen? In deze opleiding gaan we in op de invloed van parentificatie: - Waarom kunnen sommigen geen 'nee' zeggen als hun hulp gevraagd wordt en kunnen anderen niet naar huis voordat hun verslag tot in de puntjes af is? - Waarom trekt de ene zus zich niets aan van de rommel in de medicatiedoos, terwijl de andere zus daar heel kwaad van wordt? - Waarom maakt de zoon altijd ruzie in het gezin door het steeds over de ziekte te hebben terwijl de rest dat niet wilt? Als kind willen we zorgen voor onze ouders, ieder op onze eigen manier. Zoals gaan helpen waar mogelijk of heel erg ons best doen op school, of voor ons laten zorgen,... We leren hieruit en er ontstaan bepaalde patronen die in ons geworteld geraken. Ze bepalen mee hoe we als volwassene in relatie staan tot elkaar en de wereld.  Tijdens deze vorming gaan we in op de verschillende vormen van parentificatie, zowel theoretisch, persoonlijk als professioneel: hoe herkennen we de parentificaties, bij onszelf, bij onze collega's en bij de families waar we mee werken? Hoe kunnen we met elkaar omgaan en begrip voor elkaar verhogen? SPREKER Mevr. Liese Vijfeijken, psycholoog, psychotherapeut en rouwtherapeut, in haar praktijk 'ik en gij'. Attestering

Aanwezigheidsattest

Data Donderdag 28 maart 2019 van 09u00 tot 16u30 Opbouw Inschrijving
Online inschrijven
Locatie Welzijnscampus (Ingang B) Albrecht Rodenbachstraat 29 3500 Hasselt Kostprijs 95 euro inclusief de middagmaaltijd, syllabus en koffie/thee/water tijdens de pauzes Opleidingscheques worden niet aanvaard Informatie Liesbet Muermans liesbet.muermans@npzl.be 011 81 94 72 Samenwerking

Avondsymposium: inleiding in de contextuele begeleiding start 19 maart 2019
Nog 45 plaats(en) vrij.

Organisatie

Netwerk Palliatieve Zorg Limburg

Doelgroep

Verpleegkundigen, psychologen, artsen, leerkrachten, vrijwilligers, zorgkundigen, kinesisten, apothekers,... en alle andere geïnteresseerden.

Inhoud

Het woord 'context' geeft de verbondheid weer in families van relaties die 'er toe doen'. Deze verbondenheid heeft een impact over meerdere generaties. Binnen dit netwerk tussen familieleden of andere belangrijke mensen zijn motiverende krachten werkzaam.

Eén daarvan is de dynamische balans van geven en nemen. Hoe gaan we met deze balans om? Wat als ze uit evenwicht is? Een andere kracht is loyaliteit. De loyaliteiten die we voelen naar onze familie zijn zeer sterk. Het is niet altijd mogelijk om onder woorden te brengen wat die loyaliteit betekent.

Wanneer we ernstig ziek worden gebeurt het dat sommige van deze balansen door elkaar geschud worden. Wat betekent het als deze balansen uit evenwicht zijn?

Op deze avond krijgen we een inleiding in deze begrippen, en staan we stil bij de verandering van de balansen bij ziekte of in crisissituaties.

Voor de flyer klik hier.

Attestering

Aanwezigheidsattest. Accreditering voor artsen en kinesisten is aangevraagd

Data

Dinsdag 19 maart 2019

van 20u00-22u00

Inschrijving

online inschrijven


Locatie

VP+

Roeselstraat 5-7

3511 Hasselt

Kostprijs

25 euro

Informatie

Liesbet Muermans

liesbet.muermans@npzl.be